În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române” mă axez pe finalizarea proiectelor mari care au fost demarate în anii ’80 și nu au fost terminate până acum, dar și pe identificarea soluțiilor viabile pentru a face față schimbărilor climatice ale căror principale urmări sunt inundațiile.
Printre proiectele importante care nu au fost finalizate și care au o importanță majoră se numără barajul de la Runcu din județul Maramureș. Se lucrează constant la acest obiectiv de investiții, iar finalizarea sa ar însemna realizarea celui mai mare baraj construit în România după 1989. Acumularea Mihăileni, situată pe râul Crișul Alb, este în aceeași situație: este o lucrare de amploare, realizată din bani publici, a cărei valoare totală de investiție este de 162,84 milioane de lei. Pentru această lucrare ni s-a alocat în 2020 toată suma solicitată. Odată finalizat, acest baraj va apăra de riscul inundațiilor peste 30.000 de locuitori precum și obiectivele socio-economice din zonă și va avea rol de producere a energiei electrice. Tot în categoria investițiilor de mare amploare trebuie inclusă și extinderea plajelor cu aproape 200 de ha, o operațiune pe care Apele Române o desfășoară pentru a combate eroziunea costieră.
Per ansamblu, în 2020 avem peste 10 proiecte majore care sunt propuse spre finanțare cu fonduri europene în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Un alt obiectiv setat încă de la începutul mandatului meu a fost accesarea fondurilor europene de pe AXA 5 POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) și a celor de la Banca Mondială.
În prezent, Administrația Națională „Apele Române”, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a accesat fonduri de la Banca Mondială în valoare de 30 milioane de euro. Astfel, specialiștii noștri completează și îmbunătățesc hărțile de hazard și risc la inundații și revizuiesc Planul de Management al riscului la inundații, pentru toate bazinele hidrografice: Crişuri, Someş-Tisa, Banat, Mureş, Buzău-Ialomița, Siret, Argeş-Vedea, Olt, Jiu, Dobrogea-Litoral, Prut-Bârlad. Cred că este vital pentru dezvoltarea României să gândim programe eficiente prin intermediul cărora să putem accesa fonduri de la bugetul de stat, structurale, europene astfel încât proiectele stagnante să fie finalizate, dar și să fie demarate altele noi.